Awareness i børnehøjde

13. november 2020 - Awareness og uddannelse i it-sikkerhed skal ikke kun foregå blandt voksne på arbejdspladserne, men bør også tages ned i børnehøjde, så børn og unge forstår, hvordan de kan begå sig sikkert på nettet. Det gjorde Dubex’ Steffen Munk, da han i oktober holdt oplæg for børn på to forskellige skoler.

Oktober er udnævnt til national cybersikkerhedsmåned, som har til formål at løfte danskernes viden om, hvordan man beskytter sig selv og sine informationer både privat og på arbejdspladsen. I den forbindelse kunne man booke et gratis oplæg fra nogle af Dubex’ sikkerhedseksperter, som i løbet af oktober var ude at fortælle om cyber- og informationssikkerhed for både børn og voksne.

En spændende agenda

Steffen Munk, Security Consultant i Dubex, var ude på to forskellige skoler og holde fire oplæg for børn i 7. og 8. klasse.

”Det er forventeligt, at de bruger sociale medier, og jeg forventer ikke, at de stopper efter mine oplæg. Men jeg synes, det er vigtigt, at de ved noget om, hvad al den data de ”leverer” til de sociale medier bruges til, og hvordan de kan minimere mængden,” fortæller Steffen og fortsætter:

”Det er vigtigt at forstå, at man hænger på de beslutninger, man træffer, og de data man afgiver, resten af livet.”

Desuden fortæller Steffen også om at blive narret og afpresset, og lidt omkring lovgivning på området, så de forstår konsekvenserne. ”Umbrella-sagen og Koldingmappen er gode eksempler at bruge for at forklare konsekvenserne ved at dele sådan noget materiale,” understreger Steffen.

Oplægget afsluttede med en tur tilbage omkring emnet afpresning, og hvad der giver kriminelle muligheden for at afpresse.

”Det handler altid om intime billeder. Så det taler jeg specifikt om, at de skal undgå,” forklarer Steffen.

Tag ikke slik fra fremmede – dét har vi lært

Steffen har i flere år holdt oplæg for både børn og forældre om sociale medier og det data, vi efterlader derude, og han har ikke tænkt sig at stoppe.

”Børn og unge, der lige har fået en mobiltelefon, er pludselig havnet midt på internettets største motorvej uden dannelse og erfaring. Og det er ikke forældrenes skyld. De har jo ikke lært at navigere i det, da de var børn og kan derfor af gode grunde ikke videregive deres erfaringer,” siger Steffen, som understreger at han gennem sit job har fået en masse erfaringer, som han mener, han bør videregive.

”Hvis jeg bare kan forhindre et par børn fra at havne i en uønsket situation, så er det det hele værd.”

Stilhed i salen

Det kan være svært at holde en flok syvende og ottende klassers opmærksomhed i en hel time, men når emnet er spændende og relevant, bliver det lettere.

”Der er altid ro. Også selvom jeg nogle gange snakker i halvanden time, har jeg altid børnenes opmærksomhed,” fortæller Steffen og afslutter: ”Der er selvfølgelig altid en eller to, der ikke lige kan sidde stille, men de vil alle meget gerne høre, hvad jeg har at sige, og jeg får altid mange spørgsmål både under og efter, hvis de ikke tør stille dem, mens alle de andre lytter.”

Læs mere

Dubex støtter den nationale cybersikkerhedsmåned – skærp din viden om cybersikkerhed

I oktober stilles der skarpt på digital sikkerhed i Danmark. I forbindelse med den årlige europæiske cybersikkerhedsmåned afholdes der igen i år også en national cybersikkerhedsmåned, hvor både private og virksomheder kan blive klogere på cyber- og informationssikkerhed. Dubex er med igen i år.

Bliv bevidst om dine digitale fodspor

De fleste færdes på de sociale medier, og selvom vi godt er klar over, at de indsamler data om os, er det de færreste, der tænker over, hvad der bliver indsamlet, og hvad det bruges til. Dubex’ Steffen Munk holdt et oplæg om dette i Cybersikkerhedsrådets webinar.

Teknologiforståelse hos både børn og voksne

Viden er magt, og i en tid med øget digitalisering, skal alle klædes bedre på til at modstå de trusler, der medfølger. Dubex’ Keld Norman var oplægsholder på Danmarks it- og medievejlederforenings konference, hvor temaet i år var teknologiforståelse – et nyt fag i folkeskolen.

Tak for din henvendelse. Du hører fra os hurtigst muligt.