Martin Mandix Eilertsen: Cloud-sikkerhedsspecialist med fingeren på pulsen

26. maj 2021 - I denne måned skal vi møde Martin Mandix Eilertsen, der er Cyber Security Consultant i Dubex. Han har stor indsigt i cloudsikkerhed og migreringsprojekter hos Dubex’ kunder. Martin løser kundernes komplekse problemer og gør sit bedste for at finde en joke om it-sikkerhed, selvom det kan være svært.

Inde på kontoret i Søborg sidder Martin Mandix Eilertsen som Cyber Security Consultant i Dubex. Det har han gjort i snart to år, hvor hans fokus særligt har ligget på Symantec, Trend Micro og Microsofts sikkerhedsløsninger. Specielt sikkerhedsløsninger i clouden har været et stort fokusområde, da det virkelig har gjort sit indtog i virksomheder og organisationer rundt omkring i verden.

"Det er virkelig nørdet, men jeg synes, det er vildt spændende at få lov til at se og arbejde med alle de her forskellige miljøer, som kunderne har"

Hvem er Martin?

Martin har blandt andet siddet 10 år som netværksadministrator på Københavns Universitet, hvor han har drevet alt lige fra firewalls og switches til VPN-løsninger. Desuden har han siddet hos Københavns Kommune og drevet deres VMware-platform med ca. 1200 servere samt været med til at implementere sikkerhedsproduktet NSX-T til mikrosegmentering.

Lyder det lidt nørdet? Det passer måske meget godt, for da Martin blev spurgt om, hvad han bedst kunne lide ved sit arbejde, var svaret: ”Det er virkelig nørdet, men jeg synes, det er vildt spændende at få lov til at se og arbejde med alle de her forskellige miljøer, som kunderne har.”

Det er fordelen ved at være konsulent, så har man mulighed for at dykke ned i nye, spændende projekter hele tiden. Og ikke nok med det, så er Martin også glad for at kunne hjælpe kunderne med de projekter, som de måske selv ikke kan overskue eller har ressourcer til: ”Det er fedt at kunne lave en ændring, som skaber værdi for kunden. Når det sker, så har det været en rigtig god dag på arbejdet.”

Med mange års erfaring og høj interesse for området har Martin fyldt værktøjskassen til randen, men han finder altid plads til mere viden, for det er vigtigt at holde sig opdateret – særligt i en branche som denne. ”Ved at arbejde i Dubex er jeg hele tiden opdateret på, hvad der rører sig, og så har jeg også altid adgang til best practice på de forskellige løsninger.”

Få et godt råd med på vejen

Martin hjælper med alt lige fra vedligehold og eftersyn af sikkerhedsløsninger til migreringsprojekter f.eks. fra on prem til cloud. Flere og flere virksomheder vælger at lægge deres løsninger i clouden for at slippe for at drifte det selv, men når store virksomheder med mange servere, går fra on prem til cloud, tager det tid og kræver ressourcer.

Derfor har Martin blandt andet hjulpet en kunde med at koordinere sådan et projekt og være deres mand under hele forløbet, det er nemlig vigtigt at grundarbejdet er i orden, når man laver denne slags ændringer: ”For at få det bedste udgangspunkt for sådan et migreringsprojekt, skal man sørge for at alle løsningerne er up to date, og at ens servere og klienter har adgang til den cloud-løsning, man vælger. Ellers kan der opstå mange udfordringer undervejs.”

Et god råd fra Martin er desuden: ”Sørg for at se dine sikkerhedsløsninger igennem løbende. Hvis man ikke løbende vedligeholder eller bruger tid på at arbejde i sine løsninger, som f.eks. at holde øje med de alarmer, der kommer, eller de ting der bliver fundet i miljøet, så sander det til, og så bliver sådan en løsning næsten ubrugelig.”

Og health checks af sikkerhedsløsninger er ofte det, Martin hjælper kunderne med: ”Vores kunder har mange andre opgaver at tage sig til, men det her er jo min primære beskæftigelse.”

Men hvad ser han så, når han er ude på sådan en opgave?

”Desværre er det rigtig ofte, at systemerne ikke er opdateret eller følger best practice. Vi ser tit at kritiske funktioner i et produkt, som skal beskytte mod f.eks. ransomware, ikke er slået til.”

Er cloud fremtiden?

Ifølge Martin bliver det en blanding. Det er nemlig ikke alle løsninger, der har godt af at gå i clouden: ”Der er nogle, der satser 100 % på cloud, og det kan skabe nogle udfordringer, men jeg tror, at i fremtiden handler det mere om identiteter end om devices.”

Men hvad er det for nogle udfordringer?

”Der kan være udfordringer med netværkssvartiden, og så skal man være opmærksom på, hvor der bliver opbevaret data, og hvad for noget data, der bliver opbevaret. Må det overhovedet ligge i clouden?”

Det kan ændre sig i fremtiden, men for nu ser det ud til, at en hybridløsning er vejen frem: ”Alle de løsninger, der kan tåle det og som ikke er meget kritiske overfor længere svartider, de vil nok ryge i clouden.”

Findes der gode jokes om it-sikkerhed?

”Nej, det er måske det, der er joken?”

Til gengæld kan man finde nogle stykker om clouden, så måske der falder et par stykker af, når Martin kommer forbi kontoret. Og ikke nok med det, så kan man regne med en mand, der sætter sig i kundens sted og i samarbejder finder den bedste løsning for projektet, som kan vare alt fra en uge til flere måneder.