Ny national strategi for cyber- og informationssikkerhed

20. december 2021 - Regeringen har den 15. december 2021 lanceret en ny digital strategi for cyber- og informationssikkerhed, der skal gælde fra 2022-2024.

Den nye strategi har fokus på både myndigheder, virksomheder og borgere og sigter mod at sikre et stærkere og mere sikkert digitalt Danmark, som er bedre rustet mod cyberangreb.

Strategien bygger videre på forrige strategi for 2018-2021 og udvides fra i staten at omfatte seks udpegede samfundskritiske sektorer (energi, sundhed, transport, tele, finans og søfart) til også at omfatte en bredere kreds af ministerområder med ansvar for samfundsvigtige funktioner, der i væsentlig grad er it-understøttede.

” Den nye strategi indeholder en lang række velkomne initiativer "

- Jacob Herbst, CTO i Dubex

Bredere indsats og fokus på virksomheder og borgere
Der ønskes en stærkere og mere sammenhængende indsats for erhvervslivet, herunder særligt de små og mellemstore virksomheder. SMV’er er særligt hårdt ramt af cyberangreb og tendensen er stigende. Det digitale sikkerhedsniveau skal styrkes, og cyber- og informationssikkerhed skal være en prioritet for alle danske virksomheder.

Der sættes ydermere ind for at løfte vidensniveauet og kompetencerne inden for digital adfærd og sikkerhed hos borgerne, for eksempel ved at styrke informationsportalen sikkerdigital.dk. Ambitionen er desuden at iværksætte tiltag, der skal være med til at udvikle sikre digitale vaner hos borgerne.  

Endelig fastholdes et ønske om at styrke det internationale samarbejde i FN, NATO, EU og med ligesindede lande, så Danmark sikres bedre mod cyberangreb.

Regeringen har hertil opsat 4 strategiske målsætninger, der arbejdes ud fra de kommende tre år:

  1. Robust beskyttelse af de samfundsvigtige funktioner
  2. Øget kompetenceniveau og ledelsesforankring
  3. Styrkelse af det offentlige-private samarbejde
  4. Aktiv deltagelse i den internationale kamp mod cybertruslen

" Der er behov for at tilføre yderligere midler hvis alle initiativer skal kunne gennemføres. ”

- Jacob Herbst, CTO i Dubex

Vurdering af den nye strategi
Jacob Herbst, CTO i Dubex, der bl.a. er medlem af regeringens Cybersikkerhedsråd og ‘Virksomhedsforummet for it-sikkerhed’, har bidraget til den nye strategi, og udtaler hertil : ”Den nye strategi indeholder en lang række velkomne initiativer bl.a. fokus på en styrelse af cybersikkerheden i de mange danske SMV-virksomheder, ligesom strategien lægger op til en styrkelse af politiet. Dette er gode initiativer som vi støtter op om.” 

Den nye strategi har dog også udfordringer, mener Jacob Herbst: ”Der er mange gode tanker i strategien, men de skal naturligvis også omsættes til konkrete initiativer og handlinger. Der er dog kun afsat 270 mio. kr i finansiering over de kommende 3 år, hvilket desværre ikke rækker ret langt. Så der er behov for at tilføre yderligere midler hvis alle initiativer skal kunne gennemføres.” 

”Samlet set er det godt der er kommet en ny strategi på plads, så der er nogle rammer for det nationale arbejde med informations- og cybersikkerhed de kommende år”, slutter Jacob Herbst.

 

Læs hele udgivelsen National strategi for cyber- og informationssikkerhed (åbner .pdf fil)

Læs mere om sikker digital adfærd på sikkerdigital.dk (åbner ny fane)

 

// #SammenSikrerViDanmark

Hold dig opdateret

Få vores nyheder direkte til din indbakke hver måned - tilmeld dig vores nyhedsbrev. Du kan også holde dig opdateret ved at følge os på LinkedIn.

Tilmeld nyhedsbrev

Tak for din tilmelding. Du vil fremover modtage vores nyhedsbrev.